Baphomet

Pan olarak Baphomet: Yunan tanrısı Panı simgeler bereket ile ilişkili,
Mendes'in Keçisi Baphomet: Bu anlatıldı deşmiyorum
Cernunnos olarak baphomet: Kelt tanrısı Cernunnos ‘un birebir sembolü.
Muhammed olarak baphomet: Kelimenin kökü Muhammed kelimesinden türemiş olduğuna dair bir sürü laf.

Baphomet neden Önemlidir?
Bunu anlamak için temel dinler tarihinde (mitoloji) ortak paydaları alalım. Doğada iki temel tanrısal güç vardır. Yer ve gök. Yer olan genelde dişidir. Ki ünvanlını alır. Gök tanrısı ise erildir. Yer ve gök tanrısı (her politeist dinde) bilinçsizdirler yani hükümsüzdürler. İradesi yoktur ve karar veremezler. (Evreni var eden iki zıt güç ve bunlar birleşince evren meydana gelir.) Aslında bu iki varlığa madde ve enerji demek daha doğru. Yani başlangıçta karar verme yeteneği olmayan madde ve enerji vardır.

İkinci aşamada ise iki yılan figürünü görürüz (İster Mısır, İster Sümer, İster roma yunan hiç fark etmez.) Bu iki yılanın biri dişi ve diğeri erkekten gelir bunlar birbirine sarmal durur hep simgelerde. (Kimileri buna DNA demekte) Bu iki sarmal yılan tanrı değildir. Tanrıları var eden ilkliktir (Canlılık). Yer ve gök aslında hükümsüz olmalarına rağmen (DNA diyeceğim artık iki yılan işte) bundan türeyen ilkler Ölümsüz güçlülerdir. Bu ölümsüz güçlülere politeizmde Tanrı denmekte. Bunlara öncü tanrılar denir. Öncü tanrılar genellikle iki şeydir. Zaman tanrısı ve Verimlilik tanrıçası. Bunların türettiği çocuklar da tanrı olmak ister ve bunun için bir mücadele olur. Mücadelede verim tanrıçası (Toprak) bu ikincil tanrıları (Çocukları) tutar ve bunlar babalarını yener (zaman). Kısacası tanrı olmak için gereken önemli kural burada izah edilir (Arkadaşım tanrı olacaksan zamanı yenmelisin)

Daha sonra bu tanrılarla tüm doğa olayları eşleşir ve panteon ortaya çıkar. Hızlı Özet:

1. Önce Madde ve Enerji var
2. Madde ve enerji Canlılığı meydana getiriyor
3. Bununla birlikte aynı anda Zaman ve Mekan kavramları ortaya çıkar.
4. Tanrı olmak isteyenler Zamanı yenmeliler ve mekanda durmalılar.
5. Tanrıların birer görevi var hepsi bir doğa olayını tutuyor ve panteon oluşuyor.

Şimdi diyeceksiniz ki bunun baphomet ile ne alakası var. Çok alakası var. Baphomet sembolik olarak keçi formunda aynı PTAH, PAN gibi. yani doğada var olan insanların ihtiyacı olan doğal enerjiyi dağıtıyor. Doğanın var olmasını sağlayan dolaş enerji şunlar:

1. Işık (Işığın iki formuna da hükmedebiliyor Karanlığa ve aydınlığa).
2. Yaşam enerjisi: Kucağında duruyor aha orda iki yılan
3. Üreme: Göğüsleri var.
4. Varlık: Doğadaki 4 elentide tutuyor hem alnındaki pentagram ile bunu gösteriyor
5. Ruh: Kafasının üzerinde yanan ışık ruhu gösteriyor. Dikkat edersek pentagramın ruh ucu da orada.

Baphometin diğer naziri özellikleri de şöyle.
1. Boynuzları var. İnsanlar tarih boyunca kendilerine enerji veren eti ile sütü ile besleyen hayvanlara saygı duymuştur. Bu özelliği aynı zamanda onu Cernunnos yapmakta. Cernunnos majikal gücü taşır.
2. Kanatları var. Kanat simgesi her zaman kutsiyeti göstermektedir. Yani bilgisinin kökeni kutsal bir bilgiden geliyor.
3. Keçi kafalı. Aynı günah keçisi gibi. Tarihsel olarak insanlar genellikle orta doğuda koyun değil keçi kurban ederlerdi. Günah keçisi şudur. Size kötülük verecek olayları önlemek için çöle bıraktığınız kurbandır. Eğer günah keçisi yaşarsa sizin günahlarınızı da sırtlanır. Baphomet bu açıdan günah keçisidir. Yani bizim hatalarımızı sırtlanır.

Baphomet ve Samael Reversed Pentagram.
Pentagramın nasıl insanı simgelemesi durumu söz konusu ise Bephomet de aynı zamanda Samael Lilithi simgeleyebilir (Ters pentagram içerisinde Keçi kafası. ) Samael bildiğimiz anlamda ilk düşendir. Lilithte ilk kadındır (Havva diyenler dursun) Bu şekli ile samael lilith gnostik bir sembol olmuştur. Samael kimi yorumlarda hyle (varlık) karşıtıdır. Çünkü Hyle aynı mâniimde olduğu gibi ışık aleminin dışında lığı ile kavranabilir. Görüş kısaca şudur: Hyle ışık olmadan görülemez ve anlaşılamaz. Varlığın olma sebebi ışıktır. Işıktan kaçınma yani ışığı yatsıma ile tinsel bilgiden ayrılabilir (Platon paradoksu var burada çünkü var olanları bilmek için önce mağaradan çıkmak gerekiyor). Neoplotonist açıdan ise gördün iyi ışık varmış haydi herkes inine demek de gerekebilir. İşte baphometh bu düşüş figürü ile hyle ‘den ayrılığı yani Hyleyi reddetmeyi sembolize eder. Samael eril kabul edildiğinden maddesel varlığını reddeden lilith dişil ögesi ile birlikte anılır. Samael uyarlamasının bir diğer versiyonu ise laviton yazılmasıdır. Kanaatim Lavition'nun samael yerine simgesel kullanımının daha yani olduğu yönünde. Lavethion su ile ilişkilidir. Bu Hristiyan gnostiklerin pek sevdiği maddesel dünyadan maddesel ögeyi kullanarak ayrılma sürecini sembolize ediyor. (Vaftiz) ama bu çok spekülatif bir yere bizi götürebileceğinden burada şimdilik değinmeyeceğim. Kısacası magical gnostik bir siğil ortaya çıkıyor. Buna Baphometh denmekte.

Yorumlar

Popüler Yayınlar